Velkommen
Her finder du praktiske informationer og andre nyttige oplysninger, når du og dit barn er nye i Stenbuen.
En god opstart for børn og forældre i Stenbuen er vigtig for os, og dette har naturligvis en høj prioritering i vores arbejde. For os er det grundstenen til det fremtidige samarbejde, og vi ønsker en åben dialog med jer forældre.
Vi prioriterer at have et åbent og tæt samarbejde om barnets udvikling, trivsel og opvækst. Vi ønsker tillige at skabe dette ved forældre samtaler, forældre arrangementer og dialog i hverdagen.
Se mere om hvordan under punktet: Velkommen og opstart.
Praktiske informationer
Når I starter i Stenbuen, vil barnet blive tilknyttet en børnegruppe med faste voksne.
Vi forventer, at I er med de første dage sammen med barnet. Personalet vil sammen med jer i dagenes løb vurdere, hvornår barnet selv kan være i Stenbuen. I starten vil I blive sendt hjem i en kort periode, mens barnet er hos os alene. På jeres første dag i Stenbuen er I med hele den tid, I er i Stenbuen.
Når barnet skal være i Stenbuen alene første gang, skal vi have et telefonnummer til jer, inden I går, samt en klar aftale om, hvornår I kommer tilbage.
Sæt tid af i den første tid, til at give barnet korte dage. Vores erfaring er, at barnet udtrættes mere af de mange nye indtryk.
Personalet vil sætte tid af til en velkomstsamtale. Derudover vil der være en samtale, når barnet skifter stue, og en samtale inden børnene skal i skole - og selvfølgelig efter behov.
Når I starter, vil I desuden modtage vores meget udførlige velkomstfolder. Vores ForældreIntra her i Stenbuen er AULA. Her er det vigtigt, at I hurtigt får oprettet jer, så vi kan kontakte hinanden der. I får information om, hvordan, når I starter.
I forbindelse med forskellige aktiviteter og ture foregår det i de faste børnegrupper. Andre gange deles børnene op på tværs af grupperne.
Det er vigtigt for de fleste børn, at de er her, når de planlagte aktiviteter starter - læs derfor altid på AULA - hvor vi dels lægger det i kalenderen, dels sender besked til jer om tider, I skal være her, for at barnet kan nå at være med. Hvis vi er gået på tur, kan barnet ikke afleveres på turen.
Når vi tager på ture, er antal af børn og voksne tilpasset til børnenes alder og udviklingstrin.
Lidt praktisk info og opmærksomhedspunkter
- Vi er på legepladsen hver dag, så derfor er det vigtigt, at børnene har tøj/sko med til al slags vejr. På den måde kan vi bedst skifte tøj efter vejret.
- Husk også minimum et sæt skiftetøj, som lægges i barnets garderobe, eller der hvor personalet anviser.
- Ekstra strømper og undertøj, er derudover, en fordel at have liggende på barnets garderobe plads. Vi har begrænset lånetøj i Stenbuen.
- Vådt tøj tørres ikke i tørreskab. Overtøj og sko kan være vådt, når barnet har leget dejligt i vandpytterne. Vi betragter det at lege med vand som en mulighed for at barnet kan udforske naturen.
- For at kunne bevæge sig sikkert indenfor ønsker vi, at børnene som inde-sko har skridsikre sokker eller skindsko på. Vi ser helst ikke, at barnet bruger kondisko og lignende som inde-sko, da disse ofte har hårde såler, som kan ramme hårdt på andre, når børn tumler rundt.
- Barnets navn skrives i alle løse dele såsom jakker, huer, vanter, madkasser med mere. Så kan vi bedst hjælpe barnet med at finde tingene. Vi har ofte børn i gruppen, der har de samme ting, så er personalet på lidt af en opgave i forhold til at skulle skelne mellem de enkelte børns ting, hvis der ikke er navn på.
- Barnets ting (oftest inde-sko) bliver ofte efterladt, der hvor barnet har leget. Vi beder alle børn om at lægge deres ting på deres pladser, når vi finder dem. Nogle gange kan tingene dog blive liggende, og I må derfor forvente, at I selv skal rundt og finde barnets ting. Spørg barnet om, hvor tingene kan være.
- Legetøj og andet hjemmefra, må ikke medbringes. Dette er noget personalet i Stenbuen har besluttet, og det må I gerne sige til barnet som argument for, at bamsen/bilen/dukken bliver i bilen, eller derhjemme.
- Det er vigtigt, at I husker at lukke lågen ind til legepladsen, og at I kun lukker jeres egne børn ud. Barnet må ikke selv åbne låge, selvom I hjælper barnet og er lige ved siden af. I viser barnet, hvordan man gør, og signalerer til barnet, at det er ok selv at åbne lågen.
Ferie og fridage
Selv om børnene er glade og trives godt i institutionen, kan vi ikke erstatte jer forældre og den vigtige relation, I har med jeres barn.
En dag i dagtilbud er for et barn fyldt med mange indtryk, skiftende personer, lyde og udfordringer. På mange måder er det, som vi voksne oplever en arbejdsdag. Det har vi alle brug for at holde fri fra indimellem. Vi kan kun anbefale, at I holder ferier og fridage med jeres barn, så ofte som I kan. Barnet kan sagtens indgå i fællesskabet som før ferie/fri perioden.
Når vi har lukkedage, vil I blive bedt om at tilkendegive behov for pasning, da vi har brug for at planlægge bemanding i de institutioner, der skal holde åbent.
Personalet er varslet fri på lukkedagene. I kan se lukkedage på Høje-Taastrup Kommunens hjemmeside. Derudover har vi i klynge F to lukkedage, som lægges af forældrebestyrelsen. Den ene ligger altid den 23. december, hvis denne falder på en hverdag, ellers placeres lukkedagen på en anden hverdag - ofte i forbindelse med juleferien. Den anden lukkedag har de seneste år ligget på fredagen i uge 42, som er skolernes efterårsferie.
Vi beder desuden om en tilkendegivelse af behov for pasning i hovedferierne, som er:
- Vinterferien (uge 8)
- Sommerferien (maj til september)
- Efterårsferien (uge 42)
Det er perioder, hvor meget af personalet også har ferie, og vi ønsker at kunne sikre en god bemanding til det antal børn, som kommer. Som udgangspunkt kan barnet ikke komme i Stenbuen, når det er meldt til ferie.
Når I holder ferie og fridage vil vi gerne have det at vide i god tid. Dette gør I på AULA.
Sygdom
Vi retter os efter Sundhedsstyrelsens vejledning om forebyggelse af sygdom i daginstitutioner.
Når børn kommer i institutionen, skal de være raske. Det vil sige, at de skal kunne følge dagligdagen såvel inde som ude. Institutionen modtager ikke børn, der har feber og/eller diarré.
Vores udgangspunkt er, at barnets behov altid skal komme i første række. Samtidig tager vi hensyn til fællesskabet i Stenbuen, som børnene er en del af.
Den smittekæde, der hurtigt kan opstå, når mennesker er sammen, vil vi gerne minimere, så færrest børn og ikke mindst personalet bliver smittet.
En snottet næse med grønt snot er ofte tegn på infektion i de øvre luftveje - og kan smitte. Vores allermindste børn sutter på mange ting, som de deler, og får derved, hurtigt sendt smitten videre.
Syge børn skal ikke være i institutionen. De skal blive hjemme. Barnets almene tilstand er en term, der bruges på Sundhedsstyrelsens hjemmeside - men hvad betyder det egentlig?
Når vi skal vurdere børnenes almene tilstand og de ændringer, der måtte være, set i forhold til det normale, ligger vi vægt på en eller flere følgende forhold:
- Barnet vil ikke være sammen med de andre børn
- Barnet kræver en voksen for sig selv
- Barnet ændrer spisevaner
- Barnet er mere passivt end normalt
- Barnet har eventuelt feber
- Barnet er pjevset, ulykkelig eller på anden måde ude af psykisk balance
- Barnet følger ikke den daglige rytme
I tilfælde af at jeres barn er syg, ringer vi til jer, og vi forventer, at i henter jeres børn hurtigst muligt. For jeres børns skyld, for de andre børns skyld og på grund af, at vi ikke er normeret eller uddannet til at passe syge børn.
Dit barn kan godt hjemsendes uden, at det nødvendigvis har feber.
Kommer barnet til skade, vil vi ringe til jer og fortælle, hvad der er sket, så I kan reagere på det, og eventuelt opsøge læge eller tandlæge. Hvis barnet er kommet alvorligt til skade, ringer vi altid 112, først og derefter til jer.
Allergi
Vi har mulighed for at servere allergivenlig kost efter dokumentation og vejledning fra barnets læge.
Det enkelte barn skal have en sund og varieret kost, som sikrer en jævn forbrænding dagen igennem. Det gør, at barnet er godt tilpas, aktivt og nærværende dagen igennem.
Vores mål i Stenbuen er at give en varieret kost, som er sund, velsmagende, indbydende og ernæringsmæssigt i orden. 80-90 % af mad, der bliver købt i Stenbuen, er økologiske, og hovedsagelig dansk producerede varer.
Der skal bruges meget energi i løbet af en dag. Derfor er det vigtigt, at børnene får dækket deres behov ved hjælp af en sund kost.
Vi følger Høje Taastrup Kommunes mad- og måltidsprincipper.
For vuggestuebørnene fra 0-3 år er der fuld forplejning.
I børnehaven skal der indtil 1. januar 2021 medbringes madpakke hver dag til eget barn. Fra 1. januar 2021 forældrebetalt frokostordning - dog medbringes eftermiddagsmad/frugt stadig, da dette ikke indgår som del af den betalte frokostordning.
Til frokost drikker alle børn mælk. Resten af dagen får børnene vand at drikke. Børnehavebørn og Smølferne i vuggestuen medbringer egne drikkedunke med vand hver dag.
Ved bordet lægger vi vægt på at smage på maden. Børnene inspireres af, at de sidder sammen med andre børn og voksne, der smager, og de får derfor ofte mod på selv at smage. Maden, der tilberedes, er tilpasset børnenes alder og efter gældende sundheds- og ernæringsmæssige anbefalinger.
Til et måltid skal der være god tid, og det skal foregå under hyggelige former. Der skal være tid til at dække bord, tale og lytte til hinanden og have nærvær med andre børn og voksne.
- Vi arbejder med sprogstimulering under spisningen, når vi taler om de forskellige former, farver og teksturer.
- Vi arbejder med sanserne, når vi kigger, smager og lugter på/til maden.
- Vi arbejder med selvhjulpenhed, når børnene selv smører mad, selv hælder mælk op, og selv vælger mad og øser op.
- Vi arbejder med sociale kompetencer, når vi taler sammen ved bordet - det kan blandt andet være om, hvad vi hver især kan lide af mad, når vi rækker kander, skåle med mere til hinanden ved bordet. Samt når vi øver at sidde tæt på hinanden ved bordet.